Mycie i czyszczenie suchym lodem w branży spożywczej oraz przetwórstwa żywności jest szybkie, skuteczne i co najważniejsze ekologiczne. Wciąż rosnące wymagania higieniczne stawiane przed przemysłem spożywczym zmuszają zakłady produkcyjne do stosowania innowacyjnych technik czyszczenia. Mycie suchym lodem skutecznie usuwa alergeny a dzięki niskiej temperaturze ok. -78,5°C zabija także bakterie Salmonelli i E.Coli.

Ręczne skrobanie pozostałości osadów, wosków, tłuszczy, białek, smarów, nagarów oraz białek zostaje zastąpione higienicznym a także ekologicznym czyszczeniem suchym lodem

W przemyśle spożywczym suchym lodem czyścimy:

  • piece
  • zbiorniki
  • silosy
  • stoły do pakowania
  • krajalnice
  • noże
  • ruszty
  • urządzenia pakujące
  • mieszalniki
  • formy
  • podłogi oraz ściany.